Jag är vänsterhänt.

Jag har alltid varit vänsterhänt.

Jag skäms inte över att vara vänsterhänt!

Vissa menar att jag är vänsterhänt p.g.a. min uppväxtmiljö eller något trauma i barndomen. Att vänsterhäntheten skulle varit ett aktivt val jag gjort bara för att det är coolt, trendigt eller provocerande. För mig är sådana påståenden lika absurda som de är tragiska.

Det har alltid setts som lite fult att vara vänsterhänt.

Det finns så många hårresande historier om vänsterhänta människor som hånats, kallats för upproriska bråkstakar och setts som andra sorteringens människor, bara för att de har en fallenhet för att skriva med vänster hand.

Genom historien finns även många exempel på institutioner, metoder och påfund samhället gjort för att tvinga vänsterhänta människor att lära sig skriva med ”rätt” hand. Åtgärder som lämnat många vänsterhänta med en känsla av skam och avsky inför sig själva. Som om det vore något vidrigt och dåligt att skriva med vänster hand.

Och jag måste säga att jag verkligen inte förstår poängen med hatet mot vänsterhänta.

Låt oss ta orden ”Jag älskar dig!” som exempel.

Skulle dessa ord betyda mindre bara för att jag skrev dem med vänster hand istället för höger?

Skulle dessa ord vara förbjudna för mig bara för att jag formulerat dem med min vänstra, istället för min högra hand?

En del menar att svaret på de frågorna är ”ja”. En del menar att det är ok att vara vänsterhänt så länge det inte syns. De menar att så länge jag är vänsterhänt utan att det märks så är allt ok. Men om jag, ve och fasa, skulle plocka upp en penna med vänster hand så skulle himlen ramla ner och hela helvetet bryta löst!

Ursäkta mina förvånat höjda ögonbryn, men jag förstår verkligen inte hur den logiken går ihop.

Kära högerhänta människor, jag förstår inte! Hur kan somliga av er påstå att ”vänsterhänta är lika mycket värda som högerhänta” men samtidigt göra så stor skillnad på människor. Er retorik ekar skrämmande tom.

Dock är jag glad att det har blivit bättre! Det har blivit mer jämställt mellan höger- och vänsterhänta. På de flesta arbetsplatser och skolor idag är det tillåtet att vara vänsterhänt. Och det ska vi vara tacksamma för!

Jag hoppas, och tror, att det kommer en dag när mina känslor, uppfattningar, åsikter och insikter ska tas på lika stort allvar oavsett vilken hand de är skriva med.

Jag drömmer om ett samhälle där det inte spelar någon roll om du är vänsterhänt eller högerhänt. Ett samhälle där vi kan se det vackra i det skriva ordet, utan att döma skribenten utifrån vilken hand det skrevs med.

fullsizerender-1.jpg

Om du nu tagit dig tid att läsa hela denna till synes poänglösa text till slutet så vill jag att du läser den en gång till. Men den här gången vill jag att du byter ur ordet vänsterhänt till HBTQ, och termer om skrivande till termer om att älska en annan människa. 

Det här inlägget postades i Psykisk ohälsa, Tro och sånt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s